mandag 19. august 2013

Frekhaug - Kristiansand


Årets sommerseilas  skal gå sydover i år. Plan er å besøke Sørlandet – ytre Oslofjord og kanskje Svenske kysten hvis tiden tillater det.

Avreise er satt til søndag 9 juli, og for å komme tidlig avgårde gjør vi båten seilklar lørdag og overnatte i båten.

Søndag våkner vi til en flott sommerdag med 10 sec/mtr med vind fra nord , vi heiser seil i Flatøyosen og setter kurs syd over. Første plan er å gå til Leirvik, men vi velger å gå gjennom Austevoll -  Nyleie til Sagvåg. Diesel forbruk i dag ca 2 L , dette blir knall.

Mandag 10 juli har vinden snudd til sydvest og  når det ikke blåser mer en ca 5 sec/mtr  velger vi å gå for motor til Haugesund.

Tirsdag  11 juli , vi liker værmeldingen  Det blåser frisk fra nordvest , ca 10_12 sec/mtr og solen skinner igjen.

Når vi kommer ut av Smedasundet og legger kursen til Karmsundbroen blir horisonten bak oss dekket av et stort rødt seil, Her møter vi Draken Harald Hårfagre, eller rettere sagt, hun pløyer forbi oss i en imponerende fart, vi gjør ca 8-9 Kn med bare forseil ( nå blåser det 15 sec/ mtr )så hun gjør sikker 12-14 Kn. Båten er 35 mtr lang, veier 30 Tonn og har et storseil på 300 M2, det eneste som vi har tilfelles er en mastehøyde på 22 mtr.Ankommer  Ryfylke ut på ettermiddagen og Roald og Lise tar  godt imot oss. Vi ligger med pålandsvind godt fortøyd til en solid brygge/ bølgebryter på Idse. Planen vår er å være her 2 dager og reise videre til Kristiansand på fredag. Eneste avtalen som vi har denne ferien er at Catrine med hele familien kommer om bord i Kristiansand  kommende mandag.

Her på Idse blir det noe fine  rolige dager, eneste dag som er planlagt med litt seiling med Roald blir  litt for rolig,  det kunne godt har blåst litt mer.


Fredag etter frokost reiser vi videre til Egersund. Vindretningen er igjen i vår favør i dag, og når vi  endrer kurs ved Tungenes fyr heiser vi seil og slører sydover  retning Sørlandet.
Når vi nærmer oss bøyen ved Jærens rev  blir horisonten gråere og gråere, og plutselig seiler vi med
7 m/s  inn i tåkehavet, Radaren blir slått på og si seiler videre med radarbildet lagt opp på kartbildet.
Flotte greier. Misunner ikke  gårsdagens navigatører som kun kunne stole på loggen sin og utkikk på bakken.
Vi tror at vi har rimelig bra kontroll, men ved Obrestad fyr kommer der plutselig 2 skygger frem .
Vi har 2 seilbåter rett ved siden av oss , avstand er ca. 50 mtr og vi  har ikke observert noe ekko på radar skjermen.  Det er ikke de store båtene som er problemet men alle objekter som   ikke reflekterer vår radar signal.
Ankommer Egersund ut på ettermiddagen og blir hilst velkommen av en flott dame ved innløpet til havnen.
 
 

 
 

Seiler videre på søndag og når vi kommer ut på havet ved Eigerøy fyr blåser det en vestlig liten kuling , men med kun genoa har vi bra kontroll og seiler med  ca 7-8 Kn retning Lista. Vi runder Lindesnes med stil. Har styrt en stund for hand men setter autopiloten på og går under dekk. Men før jeg  når nedgangs luken skjærer båten opp vi gjør en piruett rett nedenfor fyret og sikker til stor begeistring for alle turister som står der. Prøver å trykke på rette knapp neste gang

Vi bestemmer oss for å ankre opp i en vik i nærheten av Mandal, og finner en flott ankerplass i Hillevåg. Ute blåser der 12 m/s men her inne er det neste vindstille.

Mandag går turen videre til Kristiansand, det er ikke mange mil, men vi prøver å være tidlig i havn for å finne en brukbar plass. Det blåser igjen frisk fra vest  12-15m/s  Hei så det går. Catrine og Ketil med  barn kommer i dag og skal være med oss en ukes tid på Sørlandet.

 

Ankommer Kristiansand ca KL. 14.30 Vi legger fortøynings tau og fendere klar og prøver å sikte oss inn på en brukbar plass. Men havnen er full.Det har blåst frisk i flere dager og flere venter sikker på bedre forhold . Vanligvis finnes det alltid en plass på utsiden, men flere båter har brukt både 1 og 2 bøyer slik at de sperrer for andre å komme inn.
Vi for et tips om at der er plass på innsiden.Men før vi kommer oss dit kommer der et smell og vi har fått et tau i propellen. Setter  giret i revers et lite øyeblikk kanskje løsner det, men vi for et nytt smell, heldigvis blåser det fralandsvind og vi ruller ut genoa og kommer oss vekk  fra havnen.
Ut på for vi flere tips om at der henger et tau fra baugen i sjøen. Et av våre fortøynings tau har kommet i sjøen og så inn i propellen.   Kaller opp  Tjøme radio og spør om de kan sette oss i forbindelse med redningsskøyten. For et rask svar tilbake at de er kun 10 min unna og  at de skal slepe oss inn til land.     Kapt. Egil J.Nygård er en båt i Simrad klassen , en liten kraft plugg , vi blir surret fast langskips og så buksert til deres base i Marvika. Her står det folk klar på land til å ta imot oss.
Simrad klassen har ikke dykkere om bord, men mannskapet ringer til Kristiansand brannvesen.
De skal komme ut senere om ettermiddagen for å hjelpe oss. I mellomtiden  åpner jeg motor-rommet  for å inspisere  akslingen fra innsiden. Det tar sikker 3-4 sec før jeg  skjønner hva jeg seer.
 
 

Hele giret er revet av motoren og står mot pakkboksen.  Dette har sikker skjedd når jeg satt giret i revers , tauet har så viklet seg mellom propell og hylsen og skrudd akslingen bakover.
( Dette er siste gang jeg prøver å løsne et tau fra propell på denne måten, la dykkere ta seg av dette )
Når ikke klemmflensen eller koblingen ga seg så fikk giret regningen.
Mannskapet på redningsskøyten  sier at vi kan ligge her så lenge vi ikke er sjødyktig .
Kl. 17.00 kommer Kristiansand brannvesen med sin dykkergruppe!! De har ikke noe avtale med redningsselskapet så kostnadene må jeg dekke foreløpig selv .
4 biler og 12 mann ( dette blir litt av en regning !!  ) 2 dykkere i sjøen og 1 dykkerleder som har ansvaret på land , og 1 mann som tar seg av al kommunikasjon med dykkere, og resten sitter i bilen klar for nye oppdrag.
Tauet er rask fjernet og propellen  ser ut til å være uskadet.
Så tar neste gruppe over og kontrollerer at de første har gjort en god jobb, Brannvesenet tar det som en øvelse og for å  loggføre timene sine slik at sertifikatet til dykkerne blir oppdatert.
Takk skal dere ha gutter for innsatsen og bra service.
Tirsdag ringer vi til importøren og for en glad melding at samme type gir ligger på lager i Oslo.
Vi bestemmer oss for å kjøre til Oslo og hente giret, Ketil har ikke noe imot dette, så slipper han å være med i dyreparken. Ha ha. Planen var å være  i Kristiansand 2 dager slik at Martine – Stine og Simen fikk seg en tur i parken, men nå blir det 3 dager istedenfor.
Vi ligger fortøyet ved siden av en gammel ferge som blir brukt av en motorsykkel  klubb Conquest, så der er plenty med underholdning her på kaien, ( og som trøst, så slipper vi å betale havne avgift ).
Torsdag morgen er vi klar for nye eventyr.  Det er skikkelig sommer 25 C. og en skyfri himmel.
Vi skal gjennom Blindleia til Lillesand

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar