lørdag 6. april 2013

Sommer 2012 Frekhaug - Tromsø


Del 4
mot sør


 

Torsdag 19 juli står vi tidlig opp, ifølge den Norske los skal vi være ved innløpet til  Tjeldsundet ved Steinsland-strømmen ,6-5 timer  for høyvann for å få mest utbytte av strømmen , å få 4 Kn motstrøm gir ikke mye fremdrift. Når vi passerer den siste av 3 strømmer i Tjeldsundet – Ballstad-strømmen har vi fremdeles 1 Kn i hekken. Neste stopp er Lødingen. Fredag 20 juli  bunkrer vi diesel og krysser Vestfjorden retning Tranøy .Det blåser fremdeles frisk og stamper oss syd over. Når vi nærmer oss Tranøy sier værmeldingen at vinden vil øke på ut over dager og vi bestemmer oss for å gå videre til Skutvik . her blir vi liggende i 2 dager, vi har fremdeles god tid, Jan kommer ikke før neste mandag om bord i Bodø. Søndag 22 juli går ferden videre til Helnessund, og ankommer Bodø mandags ettermiddag rett før det braker løs, det blåser stiv til sterk kuling i 3 dager, det er god å ligge fortøyd i en god havn. Linda skal reise hjem kommende torsdag og tiden frem til da blir brukt til å besøke luftfarts museum – Christian Radich og en god del vedlikeholds arbeid og torsdag ettermiddag er vi godt forbered til neste etappe Bodø – Frekhaug.


spekkhogger ved Sørfugløy


Torsdag 26 juli: Etter at vi har tatt avskjed med Linda, går vi sydover Kl. 13.00. Været har roet seg betraktelig men det blåser fremdeles fra syd, når vi nærmer oss Sørfugløy seer vi flere finner i vannet. Vi stopper opp og følger spekkhoggere som svømmer ca 50 mtr fra båten, helt til sjefen selv bestemmer seg for å kikke litt på de rare skapninger som står der og seer på familien hanns. Når han nærmer seg båten vår dykker han og kommer opp igjen under hekken vår mellom rorbladene, vi venter bare på et smell som ikke kommer, vi er heldig at kjølen vår stikker 2,7 mtr dyb. Etter at vi runder Kunna går vi in i fjorden igjen, sikten blir stadig dårligere og vi må bruker radaren for å holde oversikten. Overnatter i Bolga og legger oss til på utsiden av en gammel ferge.

Torghatten sett fra syd vest

 


Uthaug by night


Neste stopp etter plan er Sandnessjøen, men når vi nærmer oss, bestemmer vi å gå videre til Brønnøysund, solen skinner og livet er bra. 28 juli: Brønnøysund – Rørvik. 29 juli : Rørvik – Uthaug.30 juli: Uthaug – Kristiansund.( trondheims leia er laaaaaaang).

Kristiansund

31 juli : avgang Kristiansund, vinden har dreiet til vest og dette blir en fin dag, seiler over Hustadvika i ca 4 knop helle veien til Lepsøy revet. Ankommer Ålesund ut på kveld .Neste dag sier værmeldingen 8 sek.m ved Stadt, men når vi nærmer oss er nok vinden 10-12 sek.m Men for snille gutter går solen aldri ned, vi runder Stad med stil. Ankommer Måløy a Kl. 16.00, og Jan spanderer en god middag med noe attåt. Planen er å  ta et stopp til på vegen hjem, men når vinden fremdeles holde seg på sør og at eneste mulighet for å seile litt til er et slag retning Shetland, bestemmer vi oss for å gå rett hjem. Det er nesten som hesten som lukter stallen sin. Ankommer Frekhaug Kl. 21.15. Og nå har vi fortjent en god ankerdram, og en til. Takker Jan for turen, og håper at ikke dette blir siste gang.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar