lørdag 7. februar 2015

Cartagena ,en vinter uten sne.


At planen vår for å ta en tur til Middelhavet og ikke til karibien eller en jordomseiling har noe med nærhet til familien og venner å gjøre. Vi ønsker å dele turen med disse og gi de en anledning til å besøke oss eller seile med oss for en billig penge. (Fly billetter)
Det fins nesten alltid en flyplass i nærheten av hver storby her som tilby rimelige billetter til og fra Norge.

Men mest av alt så ønsker vi å besøke landene og bli kjent med kulturen og menneskene rundt det som Romerne kalte for Mare Nostrum (det store havet) og ikke glem det fine klima med temperaturene midtvinters som minner om en fin vårdag hjem i Norge.
Kommune huset i Cartagena

Helt fra vi rundet Cabo de Sao Vincente i Portugal har vi  hvert på utkikk etter en passende havn som vi kunne bruke som base for eventuelle utflukter og avstikkere hjem til familien og ikke minst barn og barnebarn hjemme i Norge. Jul og Nytt år skulle også feires sammen med familien.

Vi har sett på Lagos, Gibraltar, Almerimar, Cartagena, Valencia og Palma de Mallorca. Planen vår til å besøke Sardinia, Sicilia og eventuell overvintre der ble skrinlagt i slutten av oktober når vi innså at vi ikke kom til å rekke over hele vestre Middelhavet før vinteren. Været begynte å endre seg her også, med mer vind spesielt det som kom nord fra gjennom Golf du Leon.

Vi har seilt siden medio av mai og ble egentlig litt lei alt fartingen fra havn til havn i slutten av oktober. Vi kunne godt tenkt oss å ligge i ro en stund og booket derfor en plass i Yacht Port Cartagena for vinteren.

Jernbane stasjonGrunnen at vi valgte Cartagena er at dette er en forholdsvis stor by med mye aktivitet gjennom vinteren. Ikke som andre havner her i syd Spania som nesten er som kulisser i en dårlig western film midt vinters. Der er plenty med liv om sommeren men om vinteren når alle turister er reist hjem er det helt død. At der ligger ca. 20 andre «Liveonboards «her bekrefter egentlig at vi tenker nokså likt. Priser på havne avgifter her i Middelhavet er en kapital for seg. At det var dyrt visste vi før vi reiste, men av og til tror vi at vi seiler på en annen planet. Det finnes priser for høy (juni til sept.) og lav sesong (oktober til mai. Havne avgift for vår båt Antaris på 14 mtr er ca  420  Euro pr. mnd i lav sesongen. Avgift for vann og strøm kommer i tillegg. Vi fikk faktisk en rabatt på 5 % fordi vi var medlem i en seilforening, så husk medlemskortet.

Hvis man skal bo i båt over tid så trengs det litt ekstra utstyr utover der som allerede er om bord fra før. Her i Spania er vannkvalitet som blir levert på vannpostene i havnene god nok. Men har en alt for stor innhold av klorin. slik at man ikke kan bruke det til kaffe eller te vann. Det vanligste er at man kjøper 5-6 liter kanner med drikkevann i butikken. En annen løsning er å montere et filter system med grov -fin -  kullfilter som man monterer på vannslangen og slik tar vekk smaken av klorin når man fyller på tanken.  Slik slipper man alt frakt av vannkanner fra butikkene.
Gammel fort ved innseilingen til Cartagena

Ellers så er sykler et must, enten man har sammenleggbare eller vanlige sykler om bord så blir det enklere å se seg om i omgivelse og man får en god trim nesten gratis. Seilere sitter stort sett i ro så mosjonering må til skal man holde seg frisk.

Fortøynings utstyr er også viktig. De fleste havner her ligger bak en molo. Så hvis været slår seg vrang ute på havet kan dette resultere i en betydelig «surge» inn i havnene. Heldigvis skjer dette her i syd Spania ikke så ofte, men gode strekk avlastere og riktig dimensjon fortøynings utstyr er viktig. Ekstra fendre av riktig dimensjon er heller ikke å forakte.
Legg til bildetekst


Vi brukte WWW.YR.NO sin « været som var» statistikk for å finne ut hvor vi kunne finne det beste været for vinteren. En snitt temperatur på 11 grader i januar betyr egentlig at temperaturen om natten godt kan falle til 4-5 grader og en elektrisk vifteovn er da godt å ha for å få en behagelig temperatur inne i båten tidlig om morgenen. Når solen skinner om dagen og det gjør det som oftest, så blir det riktig behagelig her på de sydlige breddegrader. At vi har nesten 4 timer mer dagslys midt vinters gjør også at det føles riktig å være her og ikke hjemme hvor dagene går med til å måke snø.
Ellers så trenger også båten litt ettersyn. Solen sliter godt på lakk og maling, men her på disse sydlige bredde grader går det fint an å drive med lakk arbeid midt vinters. Luft fuktigheten er lav og når solen skinner om dagen blir det fort 17 – 18 grader. I de største byene finnes det et godt tilbud av båtutstyr, men det svarer seg å ha rikelig med reserve deler med seg fra Norge. Så de 4 måneder som vi blir liggende i ro her blir brukt til å få båten ship shape igjen.

I de fleste havner i Middelhavet finnes der et miljø med båtfolk som overvintrer. Her finner man alle nasjonaliteter, Australia, Amerika, Tyskland, Storbritannia, Belgia, Frankrike og alle skandinaviske land er representert her. Noe båter står på land og venter på sine eiere som har planer om å seile videre til neste mål. Andre bor i båten til det blir tid til å kaste los når våren nærme seg. Det som alle er opptatt av er hvor lenge man kan oppholde seg i landet man befinner seg i. Personer som er bosatt i et SCHENGEN land kan i prinsippet oppholde seg i Schengen område i all evighet. De eneste er at her i Spania kan man oppholde seg i 183 dager i en 12 mnd. periode før man skal betale formue skatt til staten. Også når det gjelder båter som er registrert utenfor EU (altså Norge) er der en regel at etter 18 mnd så skal man betale moms på båten sin. Så mange tar seg en liten tur til Marokko, Tyrkia eller Tunis som ikke er medlem av EU for å få et stempel i utklarering dokumentet og så kan man være en ny 18 mnd. periode in i EU. 
Krigs monument

Ellers så trenger man pass til alle om bord. Forsikrings bevis på båten med en oversettelse i de mest gangbare språket som blir brukt her i dette område. Eiendoms bevis på båten. Dette kan være Norsk Ordinære skips register, NOR eller Småbåt register fra Rednings selskapet. Eller et sertifikat fra Det Svenske Krysser klubben. Det som er viktig her at der står dimensjon på båtens, lengde, bredde og dypgående her. Det vanlige prosedyre er at man melder seg i hver havn, gjerne på VHF eller man fortøyer til en spesiell ventebrygge. Og så ordner med alt papir arbeid på havnekontoret. Og dette gjøres i hver havn man kommer til.

Antaris blir liggende i Cartagena til begynnelsen av mars. Så seiler vi sakte videre retning Gibraltar. Men først skal vi feire carnaval her i byen. Etterpå skal båten på land for en skikkelig reingjøring av bunn. For det trengs. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar