mandag 17. august 2015

Grand Finale

Vi blir liggende i Dun Laughaire ved innløpet til Dublin til 28 juli. Våre opprinnelige planer var at vi skulle starte turen fra Dublin ca 22 juni og utforske Irland og Skottland, men nå er vi 6 uker etter skjema. Så Irland og Skottland må vente til neste gang (dette er jo en bra unnskyldning for å komme tilbake.) Vi seiler til Carlingford, en passelig etappe på ca 50 Nm. Vi er heldig når vi kommer inn i landsbyen og blir invitert i puben Ma Bakers på live music. Må si at en Guinness smaker ekstra godt med litt folkemusic. Dagen etter går turen videre til Bangor. Vinden er på vår siden og vi seiler på en romslig kryss helt til vi runder Portavogie, da for vi han midt imot og velger å starte motoren.

Carlingford

Cheers

Ankommer Bangor seint på etter middagen. Bangor ligger en halv times tog tur fra Belfast, og en av de attraksjoner som vi har sett frem til er et besøk på Titanic museum. Må si vi ble ikke skuffet. Vi fikk en rar følelse når vi sto og så på plassen / beddingen hvor hun ble bygget.

Belfast Titanic museum

Bra dimensjoner.
Etter å ha studert værmeldingen bestemmer vi oss for å seile til Corpach/ Fort Williams. Her begynner Caledonian Canal på vest siden av Skottland. Distanse er ca 140 Nm og vi legger inn en pittstop i Craighouse på øyen Jura. Mest på grunn av at da kan vi slappe av en par timer og få en god middag. Bonusen er at vi da også få strømmen med oss gjennom natten. Vi skal passere et par sund med strøm helt opp i 6-8 Kn. Så Kl. 22.00 letter vi anker og går for motor retning Caledonian Canal. 


fyr ved Corran
Nøyaktig Kl. 08.00 kommer vi til Corpach sealock og kan gå rett in i slusen sammen med 2 fiske båter. Etter å ha betalt kanal avgiften for vi en lisens som gir oss rett til å seile på hele kanalen inkludert slusing og havne avgiften i 8 dager. Før klokken 12.00 har vi blitt sluset opp 11 sluser hvor av Neptun`s Staircase er det største med 8 sluser. Linda ble tildelt jobben som line handler og det så nesten ut som hun var på tur med båt i band. Turistene ble imponert, det så ut som det var en vanlig jobb for oss. Vi hold det for oss selv at dette var den første gang vi var i en sluse. Men man lærer fort. Vi la oss til ved en brygge på enden av første kanal der hvor Loch Lochy begynner. Dagen etter gikk vi videre over Loch Lochy og Loch Oich som er høyeste punkt på kanalen på 33 mtr over havet. Neste overnatting ble i Fort Augustus. Her ble vi liggende i 2 dager. Det høres til rart ut men vi ble liggende værfast midt i Skottland. Vinden var opp i 25 Sek/ mtr i kastene på Loch Ness som er nesten 20 Nm lang så her bygger bølgene seg opp. Men Fort Augustus er et trivelig sted, so who cares.
Første sluse i Neptun`s Staircase.
Så ble det å speide etter det berømte monsteret på Loch Ness, Vi så det ikke, noe mente at vi hadde drukket for lite whisky. Men flere asiatiske turister som vi møter er hellig overbevist at monsteret finnes, kanskje de har rett hvem vet. En liten tur innom Urguhart Castle og så er det de siste slusene ned til Inverness.

Fakta:  Caladonian Canal er 60 Nm lang hvorav 38 er innsjø og 22 Nm er kanal som er bygget sammen med Ingeniører fra Sverige ( Gøta kanal ) til sammen 29 sluser , 14 stk opp og 15 ned. Avgift som inkluderer alt slusing og overnatting i 7 netter og 8 dager 19.8 Pund per mtr. Landstøm kommer i tillegg med 3 pund per dag hvis du har bruk for det?

Lerwick Shetland

6 august har vi saltvann under kjølen igjen, og sammen med 3 andre seilbåter seiler vi inn på Moray Firth. 2 av oss skal nord over retning Shetland og 2 skal retning Banff og Tyskland. Vi velger å stoppe i Wick som ligger nesten på NØ spissen av Skottland rett sør for Pentland Firth. Vi blir godt mottatt i båthavnen av havnesjefen. Her også har de en hel flytebrygge disponibel for besøkende, med flott sanitæranlegg. Havnesjefen korrigerer lengde på Antaris til 10 mtr han mener at dette blir riktig i henhold til avgiften. Så det blir 20 pund å betale inkl. strøm. Vi er glad at vi er tilbake i Nordsjøen, i hvert fall når det gjelder priser på havne avgifter.

Veteranmotorsykler i  Walls


Værmeldingen sier at vi kan forvente en god del vind på søndag og valget står mellom 2-3 dager på Orknøyene eller en par ekstra dager på Shetland. Vi velger det siste, men legger inn en stopp i Kirkwall slik at vi kommer til Lerwick i dagslys.  Jan har gode venner på Shetland så vi gleder oss til å møte de.
Ankommer Lerwick midt på dagen og får ligge ved brygge som er beregnet for tendere fra cruiseskip som anløper Lerwick. Ellers så er havnen rimelig full, spesielt når 2 av kaiene blir brukt til losjiskip som huser folk som jobber på et anlegg her på øyen. Søndag blir vi invitert med på tur av Ivan og Elisabeth til en veteranbil /motor utstilling i Walls. Mandag kveld blir vi invitert på middag hjemme hos de på Sumburgh hvor vi også blir kjent med Steven og Gillian.  Takk skal dere ha for et flott opphold på Shetland. Tirsdag tar vi bussen til Scalloway og besøker stedet hvor Shetlands bus gjengen opererte fra under siste verdenskrigen. Stedet  har også fått nytt museum som er vel vert et besøk.

Shetlands bussen monument i Scalloway
Onsdag er valgt som avreise dagen til siste etappe på reisen vår. Værmeldingen sier SW vind på 6-8 sek/ mtr hele vegen til Norge. Første del av seilasen går helt etter planen, med en fart på 7-8 Kn forsvinner Brassy fort ut av synet. Når hundevakten min begynner minker vinden og klarer ikke mer enn 2,5 -3 Kn. Men velger å la mannskapet sove uten motorstøy. Kl. 06.30 blir vi kalt opp av Seaway Eksplorer med beskjed at vi bør holde tilstrekkelig avstand da de har et 1,5 Nm slep med seismikk kabler bak seg. (Vi lovpriser AIS igjen, kan ikke forstå hvorfor noe velger å investere i kunn en mottaker). Vi velger å starte motoren og krysse baugen på båten, samtidig klarer vi å lade batteriene en halv times tid. Kl.07.00 seiler vi igjen med 7 knop og nærmer oss Norske Rennen. Vi merker at bølge mønster endrer seg, men fremdeles seiler vi på en rolig sjø. Til og med Linda synes at det er en "silke seilas" over Nordsjøen. Når vi er 30 Nm fra land skimter vi land med Folgefonna i det fjerne. Kl. 18.00 passerer vi Marstein fyr og går for motor Nordover. Ankommer Litlebergen Kl.21.00 hvor velkomst komiteen står på kaien med flagg og tåkelur. Det er godt å komme hjem. Vi blir værende om bord en 3 mnd. tid til leiligheten vår er ferdig, så det blir en myk overgang til landlivet allikevel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar