torsdag 16. oktober 2014

balearene


28 sept. Torrevieja – Alicante.

Vi ønsker å seile fra Calpe til Ibiza en distanse på ca 65 Nm. Så vi deler distanse mellom Torrevieja og Calpe i to slik at vi havner igjen i Alicante. Som tidligere nemt er prisen i Alicante en av de saftigste her langs kysten, ( lav sesongen i Alicante begynner ikke før 16 okt. p.g.a. VOR ) men vi ønsker å få med oss litt av Volvo Ocean Race stemningen så det blir Alicante.


Siste finpussen før start VOR


29 sept. Alicante – Calpe.

Vi har hørt mye positiv om Calpe så vi går for motor en distanse på 32 Nm. Ankommer RCNC ca Kl. 17.00. Etter middag tar vi en rusle tur gjennom stedet og kan godt forstå hvorfor folk liker seg her. Det er stor kontrast mellom storbyene som Alicante – Torrevieja – og Benidorm som er rene turist maskinen. Her er det atskillig roligere og kan anbefales hvis man ønsker seg en ferie på Costa Blanca.

Sol oppgang mellom Ibiza og Mallorca


30 sept. Calpe  - Espalmador.

Værmeldingen sier østlig vind på ca 5 – 7 sek/ mtr. Så dette blir en kryss til ankerplassen på Ilas de Espalmador . Vi starter med en romslig kryss men vi seiler litt høyere enn vi må. Det er alltid godt å ha litt til gode hvis det blir en vind dreiing mot NNØ. Espalmador er en liten øy mellom Formentera og Ibiza. Her ligger vi i en fantastisk lagune på 3- 4 mtr sandbunn i en ferdig utlagt bøye. Hele området er et natur reservat. Mest for å beskytte Posidonia sjøgrass. Vanligvis bestiller man en bøyeplass via internett, men nå som sommer sesongen går mot slutten tar vi sjanse på at vi slipper dette. Ankommer bukten Kl. 18.00 En som er ansatt hos Guvernement de Baleare loser oss til en ledig bøye og hjelper med fortøyningen. For Euro 14  ligger man ved en fantastisk sandstrand. Vi spør ungdommen som hjalp med fortøyningen om han kunne skaffe oss fersk brød neste dag. No problema capitan. Og neste dag kommer han med 2 ferske stokkbrød, gratis. Når vi betaler for en ekstra dag i bøyen klare vi å lure et par ekstra euro til han. Bading blir det også. Av med brillene og klokken, men etter ca 10 minutter oppdager jeg at Iphon er glemt og denne er ikke vanntett. Så nå har jeg investert i et Japans merke som er vanntett, i hvert fall til 1 mtr. Det ble en dyr lære penge. Vi er utrolig heldig med vindrettingen og blir 3 dager liggende her. Når vi begynner å gå tom for vann og mat er det på tide å finne en ny havn.

Ilas Espalmador


3 okt. Espalmador – Santa Eulalia.

Vi går forbi Ibizahavn til Santa Eulalia en kort distanse som tar ca 2 timer. Mest på grunn av at vi ønsker å korte inn distansen til Palma slik at vi kan seile den i dagslys. Solen går nå ned ca Kl.19.00, slik at hvis vi starter tidlig Kl. 08.00 har vi 11 timer til rådighet til  65 NM.

5 okt. Santa Eulalia – Palma.

Vinden er fraværende i dag og vi går for motor retning Palma. Midt på dagen ser vi flere torden byger trekke forbi på horisonten. Men når vi får en markert vinddreining og vinden øker til 10 – 12 sek/ mtr på sekundet er det vår tur med lyn, torden og regn. Vi har prøvd å booke plass i RCNP (Real Club Nautico Palma) uten resultat. Vi kunne ringe 6. eller 7. oktober, kanskje var der plass ledig da. RCNP har arrangert en regatta for Oyster seilbåter og den blir avsluttet 4 oktober Men Catrine – Simen og Martine lander 6 oktober Kl. 09.00 så vi tar en sjans. Heldigvis har flere av båtene allerede reist så der er rikelig med plass til oss. De neste 2 dagene blir det sightseeing i Palma



8 okt. Palma – Las Illetas.

Seiler til en liten ankerplass bare en liten time unna  Palma by. Svømmebassenget i yachtklubben ble til en stor skuffelse for ungene, stengt for sesongen samme dag som de kom. Og bading og snorking stod høyest på ønskelisten, men her i en liten bukt ved Las Illetas blir det rikelig anledning til dette.

Club Vela Andratx


9 Okt. Las Illatas – Cala de Santa Ponsa.

Går videre til neste ankerplass, en distanse på ca 10 Nm. Cala de Santa Ponsa.  Calas eller bukt på norsk finnes det plenty av her på Balearene så det mangler ikke på ankerplasser. Uheldigvis er vindretningen fra sør denne uken og vi ligger på sørsiden av Mallorca. Så det blir lit svell utover kvelden, men det går

10 okt. Cala Santa Ponsa – Andratx.

I dag går vi til Andratx en distanse på ca 6 Nm. Her kan vi velge mellom en kommunal kai eller Club Vela som er en privat Yacht klubb. Vi velger Club Vela og for anledningen til å benytte seg av alle fasiliteter her inkludert et flott svømmebasseng. Spanjoler kan dette med yacht klubber, men man betaler for det.

Andratx


Soller


12 okt. Andratx – Palma.

Planen vår er å være tilbake i Palma  mandag 13 oktober. Men værvarslingen melder mye vind og nedbør de neste 2 dagene så vi velger å gå til RCNP en dag før avtale. Men det er rikelig med plass så Capitania ( havne sjefen ) synes det er helt Ok

13 okt. Palma – Soller ( tog)

Vi tar en tog tur til Soller som ligger på vest side av Mallorca. Turen tar ca1 time i et klassisk tog sett i mahogni.( elektrisk ) Første del går over en stor slette med mange oliven tre plantasjer. Så blir det et parti med tunneler. Det er nesten som Bergensbanen, eneste forskjell er her kjører man i ca 50 – 60 km time og enda saktere hvis utsikten blir spektakulær. Soller ligger 5 km inn i landet omkranset av spektakulære fjell og hvis man vil videre til Puerto de Soller så finnes det en gammel trikk i samme stil.

Trikken mellom Soller og Puerto de Soller




15 okt. Reiser mannskapet hjem igjen. Datoen sier at sommeren går mot hell- men ikke ennå. Metrologene melder bra vær kommende uke.

 
Palma havn, mellom de store gutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar