lørdag 2. mars 2013

Sommer 2012 Frekhaug - Tromsø

Del 1
 
Nord Norge har alltid hatt en stor tiltrekningskraft på oss, første gang vi fikk anledning til å seile der var i 1998 da vi skulle seile " Vagabond " fra Bodø til Frekhaug.
Bonden hadde da seilt med sin eier - Yngve Tvedt og familie 3 uker i Lofoten.
Vi hadde da en rundtur i Vestfjorden på 3 uker .Seilte da fra Bodø til Sørvåg -Nusfjord-  Stamsund - Henningsvør - Svolvær - Skrova - Hamarøy - Steigen - Kjerringøy og Landegode før vi skiftet mannskap i Bodø til transportetappe hjem til Frekhaug.
Jan og Egil kom ombord i Bodø ,og vi tre seilte Vagabond hjem på 8 dager.
Det har blitt flere turer etter dette. I 2001 seilte Linda og jeg kysten langs til Harstad, og en ny tur i 2004 for å utforske Helgeland .

I 2012 ble abstinens smerten for stor, vi skulle tilbake, Ikke hadde vi sett midnattsol heller.
Tromsø ble målet for turen.Det fine med å passere 60 år. Er at man for en ekstra ferie uke. Arbeidsgiveren ble informert om at han ikke kunne regne med meg de neste 6 uker.
Jan stilte opp som vanlig, det er ikke nødvendig å be han 2 ganger.
Det ble litt hektisk de siste dagene før avreise, utrolig hvor mye utstyr som går inn i en båt. Det ble litt knapt med tid å teste både plotter - radar - ankerwinch etc.- etc. Dette må nok gjøres underveis.
Til og med sanktehans feiringen måtte innkortes for å ble ferdig. Avreise ble satt til søndag 24 juni.

Planen var å seile utaskjærs til Kristiansund, men været var alt for dårlig( for en seiler) - en svak vind fra nord ca 1-2 Kn.  Antaris har heldigvis en bra bunkers kapasitet - 450L holder til ca 60 timer motorkjøring.
Kursen ble satt til Holmengrå. Og etter vi hadde passert ytre Sognefjord gikk ferden videre gjennom Ytresteinsund ,forbi Alden - Florø -  Frøysjøen og Måløy  til Sildagapet.
Været endret seg ikke særlig og vi bestemte oss og gå rundt Stad og direkte til Ålesund.
Underveis ble vi ringt opp av Philip som lurte på om vi ikke trengte  eksta mannskap.
Peder kunne godt tenke seg en seilas til Nord Norge. Han kunne ta første fly til Vigra for så komme ombord i Ålesund , det er bra at moren jobber i Norwegian.
Vi ankom Ålesund Kl 10.00 etter 21 timers seilas . Ankerdram Kl. 10 om morgen smaker litt rart, men vi måtte nok ofre våre smakssanser for tradisjonens skyld, og så rett til køys.
Kl. 16.00 ble Peder avlevert på kaien av cruet på flyet som kom fra Gardamoen.


Tirsdag 26 juni , været er fremdeles ikke på vår side 15gr.C svak vind 2-3 Kn. fra nord.
Vi går fremdeles for motor mot Hustavika- Kristiansund.
Når vi kommer på høyde med Kristiansund sier værmeldingen at der ikke er noe endring i været de neste dagene, og vi bestemmer å gå videre gjennom Trondheimsleia til Uthaug.
Uthaug har vi alltid brukt som stoppested, Havnen har en stor flytebrygge å fortøye til, og ikke minst det er en god havn for alle vindretninger. Toilet og dusj finnes i klubbhuset.
Hvis man trenger proviant eller diesel er nok Brekstad på andre siden av Ørlandet et bedre sted.
27 juni motorseiler vi videre til Rørvik, vi går direkte fra Buholmsråsa til Rørvik, Folla viser seg fra sin beste side idag.
28 juni, været er fremdeles elendig. Vi har avtalt at vi skal være i Bodø senest 2 juli så vi for utnytte tiden godt. Peder er litt skuffet over alt dieselforbruk ( eller helst over mangel på seiling) men så blir det når man lager avtaler.
Vi satser på Brønnøysund ikveld.
29 juni: Brønnøysund shopping senter blir saumfart etter årets tidevannstabell, men ingen av de 3 bokhandlere hadde heftet på lager, men alle var velvillig og kunne bestille den hvis vi kunne vente.
Brønnøysund er en fantastisk havn for småbåter, nytt dusjanlegg og rikelig med butikker rett over gaten. etter en forfriskende dusj seiler( for moter) vi videre til Nesna
30 juni , vi begynner å venne oss til været , dette blir en fin sommerdag.
Vi skal runde Polarsirkelen idag og Peder må nok gjennom en dåp slik at han kan skrytte av at han er en befaren dekksgutt. Han er innkvartert i bestikklugaren ,men idag er han ekstra sen med å stå opp ( han føler nok at noe er på gang). Vi stopper ved Vikingen , her har de markert polarsirkel med en varde med en globus på toppen. Vi er snill med han, men vi må dra han ut av soveposen.
En kopp med kald sjøvann gjør jobben. Peder er en sporty type og går gjennom seremonien uten å protestere. Ankommer Holandsfjorden ut på ettermiddag
Vi blir seilbåt nr.3 som fortøyde ved den nye flytebryggen ( den gamle ble tatt av en storm for et par år siden) Engabreen er en del av Svartisen og et mektig syn der den slynger seg ned til fjorden.
Vi planlegger en tur bort til breen etter middag, men feilberegner avstand til foten av breen , og snur etter ca 1 time og går tilbake til båten. Sist vi besøkte  Engabreen ( 2001)  spasserte vi lett op til foten av breen, tror nok at den har krympet littt siden den gang . Etter ca 1 time kom naboen tilbake , han hadde lånt seg en sykkel og kom tilbake med ryggsekken full av is som vi kunne bruken til whiskeyen.
Phillip  som kom fra Belgia , hadde seilt singelhanded over nordsjøen via Shetland til Vega.
Seilasen ble dokumentert med en GoPro , og vi fikk hele filmen presentert ut på kvelden.
Etter en par timer inrømmet han at det var første gang han hadde smakt whiskey. Velkommen som medlem i  klubben.
1. juli våkner vi til gråvær og går videre til Bodø. Bruker radar aktivt for første gang på turen.
 Et fantastiskt instrument. Ankommer Bodø havn ca Kl. 19.00 og blir mottat av Ragnhild - Maren - Andrea og Philip, som sammen med Peder skal være med oss en ukes tid og utforske Vestfjorden.
Linda kommer imorgen , og da skal vi også feire Andrea sin bursdag.
Idag feiret vi min dag med en bedre middag. Jeg takker Jan, som reiser hjem imorgen, for all hjelp og en fantastisk tur langs Norges vakre kyst. Han kommer tilbake om ca 4 uker for å være med tilbake til Frekhaug.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar